Over ons

Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud

De Vere(e)niging Gemeenschappelijk Onderhoud (VGO) werd in 1912 opgericht op initiatief van mevrouw Johanna Frederika ter Horst. Het doel van de vereniging is om de – inmiddels monumentale – Oude Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat in Hengelo te behouden voor het nageslacht. Het is één van de oudste begraafplaatsen van Nederland.

Door de enorme inwonersgroei in de tweede helft van de 19e eeuw in Hengelo, kampte de Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat met ruimtegebrek, en werd er gezocht naar een uitbreidingslocatie. Deze plek werd gevonden aan de Oldenzaalsestraat, waar in 1910 de Nieuwe Algemene Begraafplaats in gebruik werd genomen.

Dreigende sluiting
Wat moest er nu gebeuren met de Oude Algemene Begraafplaats? Nu deze niet meer in gebruik was, liet het onderhoud danig te wensen over, en werd er gedreigd met sluiting. Frederika ter Horst vond dat deze prachtige oude plek niet verloren mocht gaan, en bracht daarom een aantal notabelen bijeen om het behoud van de begraafplaats te bewerkstelligen. In 1912 was de oprichting van de VGO een feit. Het doel van de vereniging is het veilig stellen van de zorg voor de Oude Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat.

De reddende engel
Samen met de bewoner van het poortgebouw en tevens doodgraver – de heer G. Apool, nam Frederika ter Horst de zorg voor de beplantingen en kleine herstelwerkzaamheden voor haar rekening. Tot aan haar overlijden in 1938 bleef zij zich inzetten voor deze begraafplaats. Zij liet haar hele vermogen na aan het VGO, en werd ter aarde besteld op de oude begraafplaats waar zij jarenlang met veel passie voor gezorgd had.

Ter herinnering aan haar werd een stenen bank geplaatst. Bij het 75 jarig bestaan van de VGO in 1987, werd hier een door bronzen beeldje van haar aan toegevoegd, vervaardigt door historisch onderzoeker Piet Hamer (1934-1996).

A-001b-Begraafplaats-BornsestraatA-001b-Begraafplaats-Bornsestraat
VGO-796VGO-796

VGO 100 jaar later
Nu, meer dan 100 jaar later, zet de VGO zich nog steeds in voor het behoud van deze prachtige monumentale begraafplaats. Daarnaast wil de vereniging de belangstelling voor deze historische plaats stimuleren. Dit doet zij onder andere door verschillende evenementen te organiseren, waaronder rondleidingen en het jaarlijks terugkerende voorjaarsconcert. Ter ere van het 100-jarig bestaan in 2012, schreef Henk ten Harkel het boek ‘Eeuwigheid‘, met daarin de verhalen achter 27 bekende graven op de Oude Algemene Begraafplaats.

Door de inzet van vrijwilligers, en de belangstelling van het publiek, hoopt de VGO ervoor te zorgen dat deze prachtige oude plek in Hengelo niet vergeten wordt. Kijkt u voor aankomende evenementen in onze agenda.

VGO