Kunst op de begraafplaats

Stichting HeArtpool krijgt jaarlijks een uitnodiging om een kunstenaar uit te nodigen voor een kunstwerk op de Oude Algemene Begraafplaats aan de Bornsestraat. Dit jaar valt de keuze op de kunstenares/graficus Elsbeth Cochius. Zij plaatste de indrukwekkende installatie ‘Mens, Hemel, Aarde’.

Hengelo – De Vereniging Gemeenschappelijk Onderhoud (VGO) is opgericht in 1912 met als doel de oude historische begraafplaats aan de Bornsestraat, met haar kenmerkende poortgebouw te behouden voor het nageslacht. Dit kerkhof is een van de oudste begraafplaatsen in ons land en één van de weinig overgebleven historische monumenten van Hengelo. In 1970 werd de begraafplaats een Rijksmonument.

Naast de zorg voor het behoud, wil de vereniging de belangstelling voor deze historische plaats stimuleren, onder andere door het jaarlijks kunstwerk. Cochius bedacht voor de begraafplaats een opstelling van negen transparante panelen waarbij ze meerdere technieken gebruikte. De mens, hemel en aarde staan in het werk centraal en verbeelden op indrukwekkende wijze de vergankelijkheid van mens en natuur. De transparante panelen geven door de opstelling een prachtig doorzicht maar gaan ook het samenspel aan met de omliggende bomen, planten en graven.

 

Bron: https://www.hengelosweekblad.nl/nieuws/algemeen/738959/indrukwekkend-kunstwerk-begraafplaats-

VGO